Spužvica

IMG_20160924_134607.jpg

Pročitala sam nedavno na bebinoj odjeći „KEEP AWAY FROM FIRE“ i pomislila „Zar treba naglašavati očigledno“, ali izgleda da treba.

Baš jutros naiđem na viralni članak o djevojci koja je prerezala svoju spužvicu za lice i osjetila gađenje. Čitam i ne vjerujem svojim očima. Ne zbog slika spužvice, nego zbog činjenice iz teksta, da dvije godine koristi istu spužvicu za puder. Dvije godine. Pri tome naglašava da se svakodnevno šminka, što znači i svakodnevu upotrebu spužvice.

Da li je samo meni poznata činjenica da se spužve uz pravilo održavanje trebaju bacati nakon pola godine? Da li koristite istu spužvu za suđe duže od pola godine? Naravno, nije isti intezitet korištenja. Ali zato istu spužvu za tuširanje koristite dvije godine? Iako su danas zastupljenije mrežice koje se možda mogu i duže koristiti pretpostavljam da je odgovor ne. Zašto onda naše lice zaslužuje manje?

Čudno je kako smo otišli u površnost i sve više vodimo računa o tome kakav ćemo utisak ostaviti, a sve manje o svom zdravlju. Ne osuđujem, jer i meni se skoro desila slična situacija. Redovno mjenjam posteljinu, zategnem krevet svakodnevno zbog nas, ali kada dolaze gosti onda ga baš zategnem, jer možda upadnu u sobu, pa eto bitno da je lijepo za goste. A nedavno se ispostavi da je to bio princip „Spolja gladac, a iznutra jadac“. Padne na pamet da treba da operemo navlaku za dušek. Iskreno, bilo me je sramota kada sam shvatila na čemu spavamo, a muža još više, jer je on nosio u čistionu. Vidim kasnije na netu da treba da se pere jednom u pola godine, a ako nemate dušek sa kojeg se skida navlaka, treba prevrnuti, pa jednom godišnje zvati servis da uradi dubinsko pranje. Kada ste vi to zadnji put uradili?

I ne samo to. Kada ste promjenili četkicu za zube? Spužvu za kupanje? Mislim da nam svima veliki problem predstavlja što na ovakvim proizvodima koji nisu za jednokratnu upotrebu, ne piše preporučeno vrijeme korištenja. Nekako se podrazumjeva. A i da piše vjerovatno ne bi bilo od velike koristi. Ipak svi mi imamo bar jednog prijatelja koji koristi kozmetiku kojoj je prošao rok upotrebe, ili jede hranu sa lošim rokom. Kada ste pobacali kozmetiku iz nesesera kojoj je istekao rok trajanja? Kada ste bacili lijekove sa lošim rokom? U svakom slučaju nemojte čekati dvije godine, nije dobro za vaše zdravlje.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s