O početcima

Kažu da je svaki početak težak. Zapravo nije, početak je lagan, ako ste dobro isplanirali i organizovali stvari. Teške su neke druge stvari u tim početcima. A to su prije svega razočarenja.

Većina nas kada odluči da započne nešto novo ima prevelika očekivanja.  Odlučimo da započnemo novi posao i očekujemo da nam uspijeh dođe preko noći.  Uđemo u novu vezu i očekujemo prosidbu i brak za tri mjeseca. Dobijemo bebu i očekujemo da će samo jesti i spavati, a da će početi samo da se snalazi sa 5 mjeseci. Imamo još desetine ovakvih prijemjera u okruženju, a svima je zajedničko jedno, prevelika i nerealna očekivanja.

Prije par dana ja sam odlučila da pokrenem ovaj blog. I kao što možete vidjeti u riječima o njegovom pokretanju, dala sam sebi skoro pa nemoguć zadatak, da napišem što više tekstova u roko od sedam dana. Prvo, da bismo pisali potrebna nam je inspiracija. A nažalost nije osoba da je možemo pozvati kada nam je potrebna.  Drugo, potrebna nam je dobra ideja, ideja o kojoj možemo napisati nešto što smo iskusili, koju dobro poznajemo. Mene ponekad iznervira nešto u politici i imala bih štogod za reći, ali krenem i stanem, jer politika je nešto što me nikada nije privlačilo, pa nemam osnovu da napišem bilo šta pouzdano i opširno. Treće, potrebno je dobro raspoloženje. Ne možemo pisati nerapoloženi, kada nam se urušava svijet i ni sami nismo sigurni na kojoj se planeti nalazimo. Zaključak, treba svemu dati malo vremena.

Ako odlučimo da otvorimo firmu, hajde da napravimo poslovni plan, realan poslovni plan, koji će nam reći kada možemo očekivati prve naznake uspijeha. Ako smo uplovili u novu vezu, pokušajmo se upoznati, prije nego što požurimo sa velikim koracima. Ako želimo dijete, potražimo savjete od onih koji ih već imaju, pa budimo spremni na ono što nas čeka. Dajmo vremenu šansu da odradi svoje.

Zbog toga sam odlučila da i ja pred sebe stavim neka realna očekivanja. Pisaću kada budem imala ispunjene sve uslove za pisanje, ne moram na blog u startu da posatavim 14 priča, mogu da krenem sa jednom ili dvije. Neću očekivati da preko noći dobijem 100,200 pratilaca/čitaoca, ali ću ih očekivati u tom broju kroz godinu dana. A ako se ne desi, pa znaću da nisam za ovo. Ipak treba postaviti i neku granicu, da znamo kada je nešto pametno uložen trud, a kada je gubljenje vremena.

Nemojmo voditi firmu po svaku cijenu, ako nismo uspjeli da napravimo profit. Nemojmo se gušti u vezama koje nemaju budućnost. Nemojmo uvoditi promjene u život koje nismo spremni da prihvatimo.

Nije svaki početak težak, samo je malen. Zato moramo naučiti da koračamo malim koracima.

Omnium enim rerum principia parva sunt.  (Ciceron)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s